4 Ağustos 2013 Pazar

Linux dağıtımları arasına ne fark var?

Ubuntu, Fedora, Linux Mint... Bunların hepsi Linux'sa, neden bu kadar çok farklı Linux dağıtımı var?



Linux dünyasına giren bir kullanıcı, kısa zamanda her şeyin "Linux"tan ibaret olmadığını, onun UbuntuLinux MintDebianopenSUSE gibi sayısız Linux çeşidinin bulunduğunu öğrenecektir.
Windows'un da farklı sürümleri var, ancak farklı Windows'lar tamamen ayrı bir işletim sistemi olarak satılmıyorlar. Peki bu kadar çok Linux dağıtımının var olmasının nedeni ne?

Linux çekirdeği

Her Linux dağıtımı, sonuçta bir Linux işletim sistemidir; dolayısıyla en az bir ortak noktaları vardır. Bu ortak nokta, Linux çekirdeğidir. Bu yazılım parçası, işletim sisteminin çekirdeğini oluşturur. Çekirdek, web tarayıcınız gibi sıradan yazılımlar ile donanımlarınız arasında köprü görevi görür. Çekirdek, çok sayıda sürücüye de ev sahipliği yapar.
Linux çekirdeği, dünya çapındaki geliştiricilerin katkılarıyla güncellense de ona neyin girip çıkacağını Linux'un mucidi Linus Torvalds kontrol etmekte.

Sistem teknolojileri

Linux çekirdeğinin dışına çıktıkça bazı şeyler değişmeye başlar. Dağıtımların liderleri, pakete hangi yazılımları, hangi paket yöneticisini dahil edeceklerini belirleyebilirler. Hangi ekran sunucusunun kullanılacağı, hangi ek araçların kullanılacağı da takım liderlerinin seçimine kalmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder