2 Ağustos 2013 Cuma

Robot arılar çiçek toplamaya başladı



Ünlü fizikçi Albert Einstein'ın, "Eğer yeryüzünden kaybolurlarsa, insanın sadece 4 yıl ömrü kalır" diyerek önemini vurguladığı 'arı'ların robotları yapıldı. ABD'li bilim insanlarının geliştirdiği "RoboBee" adlı robot arılar, 12 yıllıkçalışmanın ürünü.

KIYAMET ENDİŞESİ

RoboBee'lerin seramikten yapılmış kanatları var. Saniyede 120 defa kanat çırpabilmen robot arılar rahatça uçabiliyor. Bu mini robotların karbon fiber gövde ve ufak plastik menteşeler dışında gerçek arılardan bir farkı yok.
Arıların neslinin tükenmesinin kıyamet habercesi olduğu yönündeki yorumlar,robot arıları tasarlayanların çıkış noktası oldu. Robot arıların polen taşıyarak, bitkilerde döllenmeyi sağlaması hedefleniyor. Bir cent boyutundaki robot arıların, keşif amaçlı askeri gözetleme, haritalama, trafik izleme gibi görevlerde de kullanılabileceği belirtiliyor. Ancak daha alınması gereken hayli mesafe var. Zira bu robot arılar 15 dakikada yorgun düşüyor. Eğer daha fazla enerji için uygun bir pil icat edilirse, robot arıların çok daha önemli işlere imza atabileceği belirtiliyor.

130 BİN BİTKİ ARILAR SAYESŞNDE VAR

ABD başta olmak üzere dünya genelinde onlarca ülkede, bal arılarının gizemli bir şekilde ortadan kaybolması ile gündeme gelen, "arılar ölürse ne olur?" sorusuna, uzmanlar, şu yanıtı veriyor: "Çiçek ve bitki türlerinin tüm polenleri arıların ayaklarına yapışarak taşınıyor. Arılar 130 bin farklı bitki türüne konarak bunların üremelerini sağlıyor. Sadece bir kovandaki arılar 1 günde 1 milyon çiceği döllüyor. Bu durum arıların yok olması durumunda bi bitkilerin de ortadan kaybolacağı anlamına geliyor. Bu tüm canlılar için ciddi tehdit oluşturuyor."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder