1 Ağustos 2013 Perşembe

11 dolara Play Station 3

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın talimatıyla Mersin Gümrük Müdürlüğü'nce yapılan incelemelerde sahte TSE belgeleriyle yapılan 308 parti ithalatta piyasa değeri 700 TL'yi bulan Play Station 3 (PS3) oyun konsolllarının ülkeye 11, 12 ve 15 dolara girdiği tespit edildi.

Meclis'ten son geçen Torba Yasa'da ‘Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu'ndaki bazı kabahatlerin Gümrük Kanunu'na aktarılmasıyla gümrük noktalarında hızlandırılan denetimler, sahte TSE belgeli elektronik eşya yolsuzluğunuortaya çıkardı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın talimatıyla yapılan incelemelerde Mersin Gümrük Müdürlüğü, sahte TSE belgesiyle ithal edilen elektronik eşyaları kamunun mülkiyetine geçirirken toplam 16 firmaya 22 milyon TL'nin üzerinde idari para cezası kesti. Sahte belge ile yurda ne kadar ürün getirildiği ve bunların piyasa değerinin ne olduğu konusunda soruşturma devam ediyor. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından ilgili 15ithalatçı firmaya ürünlerin piyasa değerinin iki katı kadar para cezası ve sorumluların yaptıkları işlemler ile ilgili savcılık soruşturması devam ediyor.
NORMAL DEĞERİ 700 TL
Geçtiğimiz haftalarda Mersin Gümrük Müdürlüğü gerçekleştirdiği denetimlerde, Gün-Sun Gümrükleme şirketinin, Sony Play Station 3 oyun konsolu başta olmak üzere birçok farklı elektronik ürünü kıymetinin çok altında fiyatlayarak sahte TSE belgesi ile ithal ettiğini tespit etti. Piyasa değeri 700 TL civarında olan Play Station 3 (PS3) oyun konsollarının 11, 12, ve 15dolarlık fiyat beyan edilerek sahte TSE belgesi ile ithalat işlemleri tamamlanmış. Gümrük Müdürlüğü, beyan edilen bu ürünlerin fiyatlarının çok düşük olması nedeniyle eşyaların taklit yada sahte olabileceğinden şüphelenerek 4458 sayılı Gümrük Kanunun 57. Maddesi uyarınca durdurma kararı alarak, marka izin hak sahibine gerekli bildirimde bulundu. Yapılan araştırma sonucunda sahte evrakla ülkeye giren ürünlerin kalite standartlarının altında olduğu ancak piyasa değeri üzerinden fiyatlanarak satıldığı tahmin ediliyor.  

Soruşturmasını genişleten Mersin Gümrük Müdürlüğü, Gün-Sun Gümrükleme şirketinin yanı sıra 15 gümrükleme şirketinin daha 2010-2013 yılları arasında sahte TSE belgesiyle ülkeye mal girişi sağladığını ortaya çıkardı. Sadece Gün-Sun Gümrükleme, 2010-2013 yılları arasında PS3, saç kurutma makinası, traş makinası, fotoğraf makinası gibi elektronik ürünlerin ithalatı için 230 parti mal girişi için sahte TSE belgesi düzenlemiş. Bu işlemler için Gün-Sun Gümrükleme'ye 16.5 milyon TL para cezası kesildi. Geçmişe dönük bilgisayar kayıtları incelenerek sahte belge düzenleyen diğer 15 firmanın da toplamda 78 parti ithatalatta sahtecilik yaptıkları tespit edilerek bunlara da 6.6 milyon TL idari para cezası verildi. Gümrük Kanunu'nun 235/4 maddesi uyarınca sahte TSE Belgesi ile ithalatı gerçekleştirilen eşyaların mülkiyetinin kamuya geçirilmesi işlemleri devam ediyor.
GÜMRÜK MÜŞAVİRİ'NE 13.3 MİLYON TL CEZA
EŞYA kıymetlerinin düşük olmasından şüphelenilerek başlatılan soruşturmada, Cumhuriyet Savcılığı talimatıyla Gün-Sun firmasının aynı türde eşyalarının ithalatını gerçekleştiren Mustafa Güleç'e ait gümrük müşavirliği ofisinde de incelemeler yapıldı. Evrakta sahtecilik ve Kaçakçılık yönüyle soruşturma Savcılıkça devam ederken, Mustafa Güleç'in Gümrük Müşavirliğini yaptığı 15 firmanın 78 dadet beyannamesinde sahtecilik yaptığı tespit edildi. Bu nedenle söz konusu firmalara 6.6 milyon TL idari para cezası verilirken, işlemleri gerçekleştiren gümrük müşavirine de 13.3 milyon TL para cezası kararı alındı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder