30 Temmuz 2013 Salı

Lise öğrencileri iki haftada robot yapmayı öğrendi


Özyeğin Üniversitesi’nin düzenlediği RoboKamp 2013, yetenekli gençleri ortaya çıkardı 

Lise öğrencileri iki haftada robot yapmayı öğrendi
Lise öğrencilerinin mühendislik yeteneklerini geliştirmek amacıyla, Özyeğin Üniversitesi tarafından bu yıl üçüncü defa düzenlenen RoboKamp 2013, düzenlenen robot yarışı ve ödül töreniyle sona erdi. Toplam 22 lise öğrencisinin iki hafta boyunca robot yapımı konusunda gördüğü eğitim sonrası düzenlenen yarışmada Türkiye’nin yeni yetenekleri ortaya çıktı. Final yarışının birincileri “Çiçek” adlı robotlarıyla Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden Ömer Er ve Özel Altınay Lisesi’nden Yakup Subaşı’nın oluşturduğu “Haydarpaşa” grubu oldu. 
Özyeğin Üniversitesi’nin lise öğrencilerinin mühendislik yeteneklerini geliştirmek amacıyla bu yıl üçüncü defa düzenlediği RoboKamp 2013 robot yapım kampı, Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde düzenlenen, çizgi izleyen robotların yarıştığı finalle sona erdi. Ford Otosan/ABB robotlarının gösterisiyle de renklenen, iki hafta süren ve 22 lise öğrencisinin katıldığı robot atölyesi final yarışında Türkiye’nin yeni yetenekleri ortaya çıktı.
Haydarpaşa Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi’nden Ömer Er ve Özel Altınay Lisesi’nden Yakup Subaşı’nın oluşturduğu “Haydarpaşa” grubu 75.6 saniyelik dereceleriyle birinci olurken, Mehmet Akif Ersoy Lisesi’nden Mehmet Kaan Yıldırım ve Turhal Şeker Anadolu Öğretmen Lisesi’nden Melih Yıldız’ın oluşturduğu Line Finder grubu 89.1 saniyeyle ikinci, İstanbul (Erkek) Lisesi’nden Eser Murat Kahraman ve Maltepe Anadolu Lisesi’nden Nuri Dağaşan’ın oluşturduğu Grup Titrek 90.1 saniyeyle üçüncü oldu.
22 öğrencinin katıldığı programda genel performansa göre başarılı bulunan öğrenciler Özyeğin Üniversitesi elektrik Elektronik Mühendisliği Programı’nda %100 burslu öğrenim görme hakkı kazanacaklar.
Robot mühendisliğinin temellerine lise çağında adım atıyorlar
Robotların yaşamımıza her gün daha fazla girmesinden yola çıkan Özyeğin Üniversitesi, RoboKamp ile liseli gençleri robot mühendisliğinin temelleri ile tanıştırmayı ve öğrencilerin bu konuya duydukları heyecanı güçlendirmeyi hedefliyor. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen RoboKamp’ın iki haftalık kamp süresi boyunca öğrenciler elektronik, mekanik ve programlama konusunda temel bilgi sahibi olarak mühendislik yeteneklerini geliştiriyorlar. 
Görevini yerine getiren robotlar
Özyeğin Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyelerinin verdiği eğitimlerin ana konseptini ise “çizgi izleyen minyatür robot” yapımı oluşturdu. Öğrenciler, kendilerine verilen eğitim ve parçalar aracılığıyla, siyah ya da beyaz zemin üzerine çizilmiş çizgi üzerinde giden robotlar tasarladılar. Kamp süresince tasarlanan robotlar önce antrenman pistinde yarıştırıldı. Bu sayede robotlarını test edip mükemmelleştiren öğrenciler, final yarışında maharetlerini davetliler ve Özyeğin Üniversitesi akademisyenleri önünde sergilediler.
RoboKamp 2013 hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için www.ozyegin.edu.tr/robokamp adresini ziyaret edebilir ya da Özyeğin Üniversitesi’nin 0216 564 90 00 numaralı telefonundan arayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder